A Nightwish története a csodálatos Finnországban kezdődött 1996-ban, egészen pontosan az orosz határhoz oly közeli Kitee városában, júliusban. Tuomas kezdeményezésére itt állt össze az a trió, amely aztán 10 évig a zenekar gerincét jelentette, azaz Erno „Emppu” Vuorinen gitáros, Tarja Turunen énekes és Tuomas Holopainen billentyűs. Még abban az évben rögzítették első demójukat, amelyen 3 dal kapott helyet, de ekkor még nem gondolkodtak metal zenében, csak egyfajta újragondolt klasszikus zenében.
1997-ben azonban elkezdtek gondolkodni egyfajta durvább hangzásban, ekkor került a zenekarba Emppu barátja Jukka Nevalainen mint dobos, és az akusztikus gitárt elektromos váltotta. Még ebben az évben szerződést kötöttek 2 lemezre a Spinefarm Records kiadóval és felvették az 500 példányban megjelent Angels Fall First című albumukat.

1998-at írtunk, amikor Tuomas barátja Sami Vanska mint basszusgitáros került a zenekarba, és még ebben az évben megjelent az Oceanborn album, amely már meghatározó sikereket hozott számukra, hiszen a megjelenést követő évben Németországban aranylemez lett, köszönhetően a Sleeping Sun című dalnak.
2000-ben indultak az Eurovíziós fesztiválon a Sleepwalker című dalukkal, ami újabb elismeréseket hozott számukra, hiszen másodikként zárták a dalmustrát és elvitték a pálmát a közönségszavazáson is a Finnországi selejtezőn. Nem sokkal ez után kiadták a Wishmaster című lemez, amely újabb babérokat aratott. (Rock Hard hónap lemeze, Finnországban aranylemez)
2001. Kiadják az Over the Hills and Far Away című kislemezüket, melynek címadó dala egy Gary Moore feldolgozás, melynek minőségét Gary Moore is méltatta. Ez után azonban személyes okokra hivatkozva Sami elhagyta a zenekart, helyére pedig basszusgitáros/énekesként Marco Hietala került. (Marco egyébként 2000. október 29-én is kisegítette a zenekart első fellépése a budapesti E-klubban volt!!!)
2002 – ben adták ki Century Child albumukat, ami annyiban különbözött a többi albumtól, hogy ezen a lemezen már nagy zenekar is játszott, itt lelhető fel először az a fajta klasszikus filharmonikus hangzás, amely mindmáig jellemzi a Nightwish lemezeit. A lemez állítólag mindössze 2 óra alatt lett aranylemez, és 2 hét alatt platina! 2003-ban Tarja megházasodott, férje Marcelo Cabuli lett, egy dél amerikai üzletember, és ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a házasság később végzetesnek bizonyul a zenekar és Tarja számára.
2004 Júniusában megjelenik a Once című lemez, amely hengerel! Háromszoros platina lett hazájukban, egyszeres Németországban, Svédországban bearanyozódik, és több országban, köztük hazánkban is vezette az albumlistát. Ezen az albumon hallható először a London Session Orchestra, amely az óta is hallható minden lemezükön.
2005-ben kiadtak egy válogatásalbumot, amely megjelenésének idejében már tapintható feszültség volt az énekesnő és a zenekar többi tagja között azon a turnén, amely mintegy másfél éven keresztül zajlott. Ez után közvetlenül felvették az End of an Era lemezt és DVD-t és lemezt, ezzel egyidejűleg pedig nyílt levéllel köszöntek el Tarjától a zenekar tagjai.
„Kedves Tarja!
Elérkezett az idő, választanunk kell, hogy a Nightwish története véget érjen-e itt, vagy meghatározatlan ideig tovább folytatódjon. Kilenc éve dolgozunk együtt ezen az alkotáson, de még képtelenek vagyunk feladni. A Nightwish egy életforma, egy életcél, amit nem akarunk elveszíteni. De azt is éppilyen biztosan érezzük, hogy nem folytathatjuk tovább veled és Marceloval. Az elmúlt évben történt valami, valami szomorú, amit minden egyes nappal és éjjel újra és újra átgondoltam. A viselkedésed, a hozzáállásod többé nem összeegyeztethető a Nightwish-sel. Olyan tulajdonságaidat ismertem meg, melyeket sohasem vártam az én régi kedves barátomtól. Olyan emberek, akik egy álló évig nem beszélnek egymással, nem tartoznak már ugyanabba a zenekarba.” -így kezdődött a másfél oldalas nyílt levél, melyre Tarja a saját oldalán válaszolt, illetve egy sajtótájékoztatón, ahol hosszasan ecsetelte a zenekar problémáit, amelyek szerinte már a Wishmaster albumnál generálódtak.
Lényeg a lényeg, a zenekar és Tarja útjai elváltak, de 2006 év vége felé a zenekar már gőzerővel dolgozott az új lemezen, miközben egy felhívásukra több mint 2000 jelentkező anyaga érkezett, melyek közül kiválasztották a számukra legmegfelelőbbet, az új énekesnőt.
2007 szeptemberében megjelent a Dark Passion Play című korong, amelyen az új énekesnő Anette Olzon mutatkozott be. Hangja, stílusa eltért Tarjáétól, amely a rajongói körökben azóta is vitatéma, ám mind e mellett, a zenekar népszerűsége mégis növekedett.
Bár minden nagylemez közt jelentek meg kislemezek és DVD-k, a következő album, az Imaginaerum csupán 2011-ben jött ki, igaz, akkor Tuomas engedett a fantáziája csábításának és egyúttal filmváltozatát is eltervezte az albumnak, ami csak jelentős csúszással készült el, és nem aratott túl nagy sikert. Rajongói körökben mégis kultikussá vált a Stobe Harju rendezte film, míg a lemez szintén a rajongók körében ért el nagyobb sikereket, hiszen a Nightwish tábora ismét növekedett.
2012-ben azonban az amerikai turné folyamán Anette kórházba került és annak előtte is akadtak problémák, félbeszakadt koncert, pánikrohamok, véleménykülönbségek, így a zenekar és az énekesnő útjai elváltak. A turnén végül az ex After Forever és ReVamp énekesnő Floor Jansen segített be, aki 48 óra alatt kellett megtanulja a teljes setlist-et, azaz az azon szereplő dalokat.
Floor 2013-ban, a már a Dark Passion Play-en is szereplő Troy Donockley-vel együtt teljes értékű taggá vált a zenekarban.
2015-ben jelent meg az Endless Forms Most Beautiful album, amely szintén nagy sikereket aratott rajongói körökben, de a német Metal Hammer is nagyon méltatta az anyagot. A lemez eladási listákról az elmúlt 6-8 évben egyre kevesebbet lehetett hallani az internetes letöltések miatt, de 2016-ban mégis a legjobb nemzetközi zenekar díjat kapták meg Finnországban. Ezen az albumon már nem Jukka dobolt, mert komoly alvászavarokat diagnosztizáltak nála, így Kai Hahto dobolt, aki végül is a teljes turné folyamán elkísérte a zenekart, és sokak szívébe belopta magát. Sokan meglepődtek azon, hogy 2015 őszén Tuomas Holopainen megházasodott, feleségül vette Johanna Kurkelát, aki szintén zenei pályán, énekesként működik Finnországban, és aki szerepel Tuomas 2014-ben kiadott szólóalbumán.
Az Endless turné végén a zenekar bejelentette, hogy másfél év pihenőt tartanak, Floor pedig, hogy anyai örömök elé néz, mely egyből elindította a pletykákat, hogy a zenekar feloszlik, ám ezt a banda minden interjúban cáfolta, sőt arról számoltak be, hogy 2018-ban meglepetés albummal szolgálnak.